miercuri, 2 ianuarie 2013

Introducere in domeniul armelor cu aer comprimat

   Inainte de toate, ce este o arma,ce este munitia si ce inseamna uzul de arma?..Arma  este orice dispozitiv a cărui funcţionare determină aruncarea unuia sau mai multor proiectile, substanţe explozive, aprinse sau luminoase, amestecuri incendiare ori împrăştierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare. Munitia  ansamblu format din proiectil şi, după caz, încărcătură de azvârlire, capsa de aprindere, precum şi celelalte elemente de asamblare care îi asigură funcţionarea şi realizarea scopului urmărit.Uzul de arma este executarea tragerii cu o arma.
   Armele cu aer comprimat pot fi clasificate pe categorii in functie de tipul constructiv al acestora in functie de domeniul utilizarii.Astfel avem 2 mari ramuri de arme. Arme cu aer comprimat confectionate artizanal(binenteles interzise la noi in tara) si arme confectionate de un anumit producator sau armurier autorizar(sunt incluse armele de serie si cele personalizate).Deocamdata noi vom vorbi in continuare despre armele legale :D care pot fi achizitionate conform legii.
   In consecinta aceasta ramura a armelor legale avem mai multe subcategorii:arme cu aer comprimat de tip PCP,cu teaa fixa si mecanism de armare cu parghie,cu teava fanta si cu incarcatura de CO2.Vom spune in continuare cateva cuvinte despre fiecare pentru o mai buna intelegere a armei care o detinem fiecare dintre noi.

   1.Arme cu CO2 sau CO2 Rifles, sunt arme a caror alice sunt propulsate de presiunea din buteliile de CO2 a acestora.Aceste butelii nu sunt reincarcabile, ele se schimba dupa terminarea gazului.Ofera un numar relativ mic de trageri, vitezele alicelor la gura tevii fiind invers proportionale cu numarul tragerilor efectuate, altfel zis, puterea armei scade dupa fiecare foc.Foarte precise pe distante mici cu o viteza a peletelor la gura tevii de maxim 190ms.In consecinte sunt arme destinate tirului sportiv si pentru agrement.
   2.Armele cu aer comprimat cu teava franta sau Breack Barrel Air Rifels.Aceste arme isi propulseaza alicele cu ajutorul presiunii aerului formate intrun cilindru plasat in spatele tevii numit schematic sistemul cu arc la care armarea se face prin frângerea ţevii. Acesta este sistemul clasic de construcţie al armelor cu aer comprimat, sistem care are câteva avantaje certe dar şi unele dezavantaje.Au scheme relativ simple de constructie si sunt usor de intretinut,trebuie doar schimbat arcul si garniturile dupa anumite trageri.Ca dezavantaje putem spune ca reculul este relativ mare datorita arcului puternic ceea ce influenteaza negativ tragerea.Necesita folosirea unor lunete de calitate cu prinderi solide si datorita faptului ca aceste arme au recul cu dublu sens odată înspre înapoi din cauza eliberării presiunii create pentru aruncarea pelletului şi apoi spre înainte din cauza revenirii / destinderii arcului.Un alt dezavantaj este ca partea mobila (teava) nu se alineaza perfect cu partea fiza(patul armei si piston)si apar probleme legate la reglarea lunetei, pot aparea su uzuri la imbinarea partilor fapt ce duce la pierderea preciziei. Sunt arme putenice unele avand viteza pelletelor de pana la 380ms la cal 177 si cu viteze de pana la 230ms la cele cu cal25.Sunt destinate tirului sportiv pentru vanatoare si agrement.



    3.Armele cu teava fixa si parghie sau Fixed Barrel-Under Lever Air Rifles au scema constructiva asemanatoare cu cele cu teava franta doar ca armarea se face cu ajutorul unei parghii situate sub teava sau lateral nu cu teava propriuzisa.Sunt mult mai precise deoarece teava este fixa...adica in pelungirea pistonului pt presiun.Prezinta mai multe avantaje decat cele cu teava franta, au precizie foarte bua putere mai mare pana la 380ms la cal 177 si viteze de pana la 230ms la cal 25, distanta mai mare de treagere.Sunt arme destinate tirului sportiv,agrement si vanatoare.


   4.Arme cu aer comprimat de tip PCP sau PCP Air Rifles: pre-charged pneumatic,sunt arme care au o rezerva mare de presiune in butelii speciale, reincarcabile ,cu barometre pentru indicarea presiunii de aer.Sunt arme cu teava fixa, unele cu armare pt un singur foc altele cu magazie de pana la 10 alice.Sunt foarte precise datorita tevii fixe si lungimii acesteia,dispare reculul dublu ceea ce avantajeaza tragerea.Datorita presiunii folosite in butelie de pana la 250 bar vitezele pelletelor la gura tevii cresc semnificativ fata de arma clasica astfel la cal 25 o viteza de pana la 330ms cu 100ms mai mult viteza care ofera precizie mare distate considerabile de tragere cu o alica mai grea si binenteles o satisfactie mai mare :-)). PCP-urile fiind arme cu butelie de presiune asemanatoare ca cele cu CO2 prezinta avantajul ca avem o presiune mult mai mare si o constanta a acesteia in mult mai multe trageri.Dupa testele facute de mine am masurat o crestere a presiunii tragerii pana la focul cu numarul 24 dintr-un numar total de 87 focuri efectuate pana la descarcarea buteliei.Dezavantajele acestor arme ar fi urmatoarele:sunt arme relativ scumpe fata de cele clasice,necesita pompa de incarcare speciala care are un pret de la 350 lei in sus dar se poate incarca cu dispozitv special direct de la o surma de aer(butelie de oxigen sau compresor). Sunt arme destinate vanatorii tirului sportiv si pt agrement.
   Ca si concluzii putem spune ca si armele cu aer comprimat au evoluat odata cu tehnologiile utilizate, sunt modele pt toate genurile de consumatori :scumpe,ieftine ,puternice,mai slabe,precise,mai putin precise,cu incarcare rapida sau nu, pentru vanatoare sau tir sportiv, pentru a dispera vecinii sau pentru braconaj.
    Astept parerile dumneavoasta si completarile ulterioare.

5 comentarii:

  1. Mersi pt ca ai facut acest blog!mi se pare util atat unuia ce este incepator in ale vanatorii cu AC cat si unuia ce este avansat.Toata stima!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt in cautare de materiale deocamdata....o sa fie multe chestii interesante de vazut in continuare

    RăspundețiȘtergere
  3. deocamdata fac rost de materiale...o sa fie multe chestii interesante in continuare de vazut,astept si recomandarile dumneavoastra

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna , stie cineva unde s ar putea incarca buteliile pentru arma pcp .?se multumeste

    RăspundețiȘtergere
  5. Incerc sa gasesc si eu o sursa alternativa la o pompa de mare presiune, in principal din comoditate, pentru o arma cu aer comprimat tip PCP.
    Observ ca nu a fost dat un raspuns mai devreme, asa incat intreb si eu daca buteliile folosite pentru scufundari, de genul celor de la Decathlon - https://www.decathlon.ro/set-butelie-scufundari-6l-230b-id_4981075.html pot reprezenta o solutie?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere