Armele cu aer comprimat pot fi clasificate pe categorii in functie de tipul constructiv al acestora in functie de domeniul utilizarii.Astfel avem 2 mari ramuri de arme. Arme cu aer comprimat confectionate artizanal(binenteles interzise la noi in tara) si arme confectionate de un anumit producator sau armurier autorizar(sunt incluse armele de serie si cele personalizate).Deocamdata noi vom vorbi in continuare despre armele legale :D care pot fi achizitionate conform legii.
In consecinta aceasta ramura a armelor legale avem mai multe subcategorii:arme cu aer comprimat de tip PCP,cu teaa fixa si mecanism de armare cu parghie,cu teava fanta si cu incarcatura de CO2.Vom spune in continuare cateva cuvinte despre fiecare pentru o mai buna intelegere a armei care o detinem fiecare dintre noi.
2.Armele cu aer comprimat cu teava franta sau Breack Barrel Air Rifels.Aceste arme isi propulseaza alicele cu ajutorul presiunii aerului formate intrun cilindru plasat in spatele tevii numit schematic sistemul cu arc la care armarea se face prin frângerea ţevii. Acesta este sistemul clasic de construcţie al armelor cu aer comprimat, sistem care are câteva avantaje certe dar şi unele dezavantaje.Au scheme relativ simple de constructie si sunt usor de intretinut,trebuie doar schimbat arcul si garniturile dupa anumite trageri.Ca dezavantaje putem spune ca reculul este relativ mare datorita arcului puternic ceea ce influenteaza negativ tragerea.Necesita folosirea unor lunete de calitate cu prinderi solide si datorita faptului ca aceste arme au recul cu dublu sens odată înspre înapoi din cauza eliberării presiunii create pentru aruncarea pelletului şi apoi spre înainte din cauza revenirii / destinderii arcului.Un alt dezavantaj este ca partea mobila (teava) nu se alineaza perfect cu partea fiza(patul armei si piston)si apar probleme legate la reglarea lunetei, pot aparea su uzuri la imbinarea partilor fapt ce duce la pierderea preciziei. Sunt arme putenice unele avand viteza pelletelor de pana la 380ms la cal 177 si cu viteze de pana la 230ms la cele cu cal25.Sunt destinate tirului sportiv pentru vanatoare si agrement.
3.Armele cu teava fixa si parghie sau Fixed Barrel-Under Lever Air Rifles au scema constructiva asemanatoare cu cele cu teava franta doar ca armarea se face cu ajutorul unei parghii situate sub teava sau lateral nu cu teava propriuzisa.Sunt mult mai precise deoarece teava este fixa...adica in pelungirea pistonului pt presiun.Prezinta mai multe avantaje decat cele cu teava franta, au precizie foarte bua putere mai mare pana la 380ms la cal 177 si viteze de pana la 230ms la cal 25, distanta mai mare de treagere.Sunt arme destinate tirului sportiv,agrement si vanatoare.
Ca si concluzii putem spune ca si armele cu aer comprimat au evoluat odata cu tehnologiile utilizate, sunt modele pt toate genurile de consumatori :scumpe,ieftine ,puternice,mai slabe,precise,mai putin precise,cu incarcare rapida sau nu, pentru vanatoare sau tir sportiv, pentru a dispera vecinii sau pentru braconaj.
Astept parerile dumneavoasta si completarile ulterioare.
Mersi pt ca ai facut acest blog!mi se pare util atat unuia ce este incepator in ale vanatorii cu AC cat si unuia ce este avansat.Toata stima!!!
RăspundețiȘtergeresunt in cautare de materiale deocamdata....o sa fie multe chestii interesante de vazut in continuare
RăspundețiȘtergeredeocamdata fac rost de materiale...o sa fie multe chestii interesante in continuare de vazut,astept si recomandarile dumneavoastra
RăspundețiȘtergereBuna , stie cineva unde s ar putea incarca buteliile pentru arma pcp .?se multumeste
RăspundețiȘtergereIncerc sa gasesc si eu o sursa alternativa la o pompa de mare presiune, in principal din comoditate, pentru o arma cu aer comprimat tip PCP.
RăspundețiȘtergereObserv ca nu a fost dat un raspuns mai devreme, asa incat intreb si eu daca buteliile folosite pentru scufundari, de genul celor de la Decathlon - https://www.decathlon.ro/set-butelie-scufundari-6l-230b-id_4981075.html pot reprezenta o solutie?
Va multumesc!